Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?
Günümüzde depresyonun yaygınlığı giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılı verilerine göre iskemik kalp hastalıklarından sonra toplum sağlığını etkileyen ikinci hastalık haline geldi. Balıklıgöl Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Berrin Altunova, depresyonla ilgili önemli bilgiler verdi....
Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi,
nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi
ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalık. Depresyon sürekli üzüntü halinde
olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açıyor. Balıklıgöl Devlet
Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Berrin Altunova, depresyonla ilgili önemli
bilgiler aktardı.
Kişilerin günlük hayatta yaşadığı kayıpların, stres verici olayların sıkıntı, üzüntü, keder gibi duygular uyandırdığını vurgulayan Altunova, bu duygusal dalgalanmaların normal olduğunu kaydetti. Üzüntünün ortama ve duruma uyum sağlayamamamıza neden olduğunu belirtti.
Altunova, depresyonla ilgili şu bilgileri verdi:
Depresyon belirtilerinden bahsedecek olursak;
Çökkün ve bunaltılı duygu durumun yanında kişinin genel bir isteksizlik hali ve eskiden yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan ilgisinin azalması veya kaybolması durumu vardır.
Ek olarak; enerji kaybı, iştah değişikliği, daha az ya da çok uyuma, konsantre olamama, dikkati toparlamakta güçlük, kararsızlık, kendine güvende azalma, değersizlik ve suçluluk duyguları, sinirlilik, ölüm ve intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir.
DEPRESYON TANISI NASIL
KONULUR?
Belirtilerin günün neredeyse tamamında ve en az iki hafta devam etmesi ve kişinin iş, aile veya sosyal ilişkilerinde bozukluğa yol açmış olması gerekir.
Depresyonda olmasına rağmen psikiyatri polikliniğine başvurmakta geciken iki hasta gurubu vardır.
Dikkat!
1. Erkek hastalar bazen depresyon belirtilerini ifade edemeyebilirler ön plandaki belirti öfke ve sinirlilik şeklinde açığa çıkarabilirler. Bu durum ihmal edilmemeli bir psikiyatri uzmanına başvurulmalıdır.
2. Depresyonda sık görülen semptomlardan birisi de unutkanlıktır. Yaşlı hastalar bu durumda bunama endişesi yaşayabiliyorlar. Ancak depresyonda stresli durumlarda odaklanma bozulacağı için unutkanlık beklenen bir durumdur
Zaman kaybetmeden Psikiyatri Uzmanından destek alınmalıdır.
Tedavi edilmeyen depresyonun yaşlılarda intiharla sonuçlanma riski yüksektir.
DEPRESYONU NASIL TEDAVİ
EDERİZ?
Depresyonda beynin bazı bölgelerinde küçülme ve hormonal değişiklikler oluşmaktadır. Tedavi ile bu durum geriye döndürülebilmektedir.
Depresyonun şiddeti hekim tarafından belirlenir.
Hafif düzey depresyonda sosyal destek ve bilişsel davranışçı terapiler gibi psikososyal tedavi yöntemleri yeterli olabilmektedir.
Orta ve şiddetli depresyonlarda ilk seçenek antidepresan ilaçlardır.
Antidepresan ilaçlar mutlaka Psikiyatri Doktorunun kontrolü altında başlanılmalı, devam edilmeli ve kesilmelidir.
ANTİDEPRESANLAR BAĞIMLILIK YAPAR MI?
Antidepresan grubu ilaçlar bağımlılık yapmaz.
Fakat uzun süre ve etkili dozda kullanılıyorken ilacın aniden bırakılması kas ağrıları, aşırı terleme, baş ağrısı, bulantı, uykusuzluk gibi kesilme belirtileri yasabilirler bu yüzden Doktor kontrolünde azaltılarak kesilmelidir ”.
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.