Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu;

Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu

Şanlıurfa’da son haftalarda hastanelerin acil ve poliklinik servisleri hasta çocuklarla doldu. Havaların soğumasının ardından gribal enfeksiyon şikayetleriyle aynı seyreden ancak iyileşme süreci uzun ve ağır geçen salgın, özellikle küçük çocuklarda etkili oluyor. Okullarda hızla yayılan salgınla ilgili ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serhat Deveci, çocukları hastalıklardan korurken özellikle doğru bilinen yanlışlara dikkati çekti....

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı üst solunum yolu rahatsızlıklarında artış meydana geldi. Çocuklar arasında hızla yayılan ve grip olarak genellediğimiz virüs salgını hastanelerin acil ve poliklinik servislerinde yoğunluğa neden oluyor. Bu dönemde çocukları hastalıklardan korumak için bir dizi önlem alınması gerekiyor.

Şanlıurfa’nın özel sağlık kuruluşlarından Nev Hospital’ın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serhat Deveci, BİHA’ya, çocukları kış hastalıklarından korumanın yolları hakkında bilgiler verdi.

DEVECİ: ÇOCUK SERVİSLERİNDEKİ YATAKLARIMIZ YÜZDE YÜZ DOLULUKTA

Şanlıurfa’da mevsimsel hastalıklar nedeniyle çocuk servislerine başvuran hasta sayısında artış yaşandığını belirten Deveci, hastanelerde doluluk oranlarının yükseldiğini kaydetti. Deveci, “Mevsimsel olarak beklediğimiz, alt solunum yolu ve üst solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarında artış gözleniyor. Bu mevsimde bu hastalıklar mevsimsel olarak normal. Çocuklarda gördüğümüz enfeksiyonlar genelde viral olmakla beraber bunun yanında bakteriyel enfeksiyonları da görmekteyiz. Bu dönemde ciddi bir yoğunluğumuz var, yoğun bakımlarda yüzde 100 doluluk var. Servisteki yataklarımız yüzde yüz dolulukta” dedi.

“ÇOCUKLARI DİNLENMELERİNİ SAĞLAMAK GEREKİR”

Çocukları hastalıklardan korurken özellikle doğru bilinen yanlışları düzeltmek gerektiğinin altını çizen Deveci, çocukları hastalıklardan korunma yolları hakkında şu önerilerde bulundu:

“Odayı havalandırmadan içerisini sürekli sıcak tutmak, yanlış. Odanın havalandırılması gerekir. Odanın nem oranını ayarlamak gerekir. Ebeveynler özellikle kaloriferi son sıcaklığa alıyorlar. Bunun yanında klimaları çalıştırıyorlar. Bunlar yanlış. Yapılması gereken odanın nem oranını yüzde 40 ve 60 arasında ayarlamak. Çocuklarda oda sıcaklığını ise 22-24 derece arasında ayarlamak lazım. Beslenmesini düzenlemek ve bol sıvı almasını sağlamak ve bu dönemde ateş takibini yapmak gerekir.”

“HER ATEŞTE ANTİBİYOTİK KULLANMAK OLMAZ”

Deveci, ilaçların bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, “Her ateşte antibiyotik tedavisi yapmamak gerekir. Çocukların bu dönemlerde dinlenmelerini sağlamak ve onları toplu ortamlardan izole etmek gerekir. Bunlara dikkat edersek çocukların rahatlıkla bu enfeksiyonları atlatacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOKTORA DANIŞMADAN KULLANMAYIN”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Deveci, bağışıklığı güçlendirmek için kullanılan takviye gıda ve vitaminlerle ilgili de uyarılarda bulundu.

Bu tür takviye gıda ve vitaminlerin doktora danışmadan kullanılmasının yanlış olduğunu belirten Deveci, çocukların bol bol sıvı alması gerektiğini vurguladı. Deveci, “Bu dönemlerde özellikle çocukların sıvı beslenmelerini öneriyoruz. Çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte sıvı beslenme önemli. Ebeveynlere özellikle takviye gıdaları ve vitaminleri doktorlara danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Takviye edici gıdalar noktasında pahalı olmalarına karşın hiçbir faydası olmamasından mütevellit kullanmalarını önermiyoruz” diye konuştu.

 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum