Genellikle
haziran ayında başlanıp ekim ayına kadar hasadı süren çiçek bamyası daha çok
kurutularak değerlendiriliyor. Toplama, ipe dizme ve kurutma gibi zahmetli
süreçlerden geçen kuru bamya altın kadar değerli. Neredeyse gram altına
yaklaşan fiyatına rağmen kuru bamyaya talep de bitmiyor.
Şanlıurfa’da tarihi Balıklıgöl çarşısında kuru bamyanın kilosu 500 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor.
BİHA’nın konuştuğu esnaf, bamya fiyatlarının yaz aylarından beri yükseldiğini söyledi.
VURMUŞ: KUZU ETİNDEN DAHA DEĞERLİ
Esnaf Selahattin Vurmuş, bamyanın zahmetli bir süreçten geçerek tüketilmeye hazır hale getirildiğini belirterek, “Şu anda kilosunu 700-800 liraya satanlar var. Bize stok mallar geliyor, biz onları değerlendiriyoruz. Geçen yıl kilosunun fiyatı 350-400 liraya kadar çıkmıştı. Şimdi alışverişe gelen vatandaş ihtiyaçtan dolayı 1 kilo alamasa da 100 gram alıyor. Bamya kuzu etinden daha değerli” dedi.
ÇİFTÇİ: VATANDAŞ GRAMLA ALIYOR
Çarşıda 15 yıldır esnaflık yapan Geylani Çiftçi, geçen sene kilosunu 100-150 liradan sattığı bamyayı şimdi 500 liradan başlayan fiyatla sattığını kaydetti.
En pahalı bamyanın çiçek bamyası olduğunu belirten Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiçek bamyanın fiyatı 600 liradır. Çiçek bamya dediğimiz bamyalar çok küçüktür. Zahmeti de çok bunun masrafı da çok. O yüzden fiyatlar yükseldi. Vatandaş geçen sene 2-3 kilo çiçek bamya alıyorsa bu sene 1 kilo bile alamıyor. Gramla alıyor, iple alıyor. Altının gramı 1000 lira, bamyanın gramı 800 lira. Şimdiki fiyatlar düşmüş halde.”
BAĞ: İNSAN BU FİYATA NASIL ALSIN?
Çarşıya alışveriş yapmak için gelen Fatma Bağ da kuru bamyayı artık unuttuklarını söyledi. Yazın bamyanın tazesini daha uygun fiyata alarak dondurucuya attıklarını belirten Bağ, “Kurusunun yanına yaklaşılmıyor. Şimdi kurusu çok pahalı, 500-600 lira olmuş. İnsan alabilir mi hiç?” dedi.
FADİME KILDI – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA