Şanlıurfa’nın Topkapı Sarayı olarak bilinen, defalarca yıkılma ve tahribatla yüz yüze gelen Millet Hanı’nın biran önce restore edilerek, kentin turizmine kazandırılması bekleniyor.
Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen anıtsal yapı niteliği taşıyan Millet Hanı, kimi zaman kışla kimi zaman ambar olarak kullanıldı. Son olarak 1980 yılında Şanlıurfa Belediyesi tarafından odun pazarı ve marangozhane olarak da kullanılan tarihi yer, şu anda atıl durumda ve kullanılamaz halde duruyor.
OTEL OLACAKTI
Mülkiyeti, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde olan ve 2008 yılında ihale edilerek kiraya verilen han, otel olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyordu. Ancak başlatılan çalışmaların ardından maddi imkânsızlık ve tarihi mekânda usulsüz kazı çalışmaları nedeniyle el değiştirerek, Millet Hanı Yatırım Turizm A.Ş.’ye devredildi. Fakat yapılan devir sonrası 302 yataklı butik otel olarak tasarlanan ve maliyeti de 64 milyon lira olarak belirlenen tarihi Millet Hanı’nın çalışmaları yine yarım kalarak bir arpa boyu yol kat edilemedi.
AMAÇ TURİZMİ CANLANDIRMAKTI!
Millet Hanı’nda yapılan çalışmaların amacı Şanlıurfa’nın tarihini ve turizmini canlandırmak için restorasyon çalışmalarına başlanmıştı ancak yaşanan aksilikler nedeniyle çalışmalar tamamlanamadan yine aynı haliyle kaldı.
Eski Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da Temmuz 2022’de incelemelerde bulunduğu hanın bir an önce turizme kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Tüm paydaşlarımızla istişare ederek tarihi eserlerimizi halkımızın hizmetine sunacağız” demişti.
Ancak o tarihten beri de Millet Hanı ile ilgili bir gelişme yaşanmadı. Han yarım asırdır kurtarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor.
Urfa Çalışma Grubu da sosyal medya hesabından Millet Hanı’nın fotoğrafını paylaşarak, “Uzun yıllardır kullanılmayan, unutulmaya yüz tutan Türkiye'nin en büyük hanlarından biri. Millet Hanı ve Askeri Kışla” ifadelerini kullandı.
VALİLER GELDİ GİTTİ PROJE BİR TÜRLÜ BİTMEDİ
Millet Hanı’nın restorasyon projesi tam 7 vali eskitti. Projenin gündeme gelmesinden itibaren kentte Yusuf Yavaşcan, Nuri Okutan, Celalettin Güvenç, İzzettin Küçük, Güngör Azim Tuna, Abdullah Erin ve Salih Ayhan vali olarak görev yaptı.
Şimdi Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak'ın Millet Hanı'na sahip çıkması bekleniyor.
MİLLET HANI HAKKINDA
Osmanlı döneminde kentte inşa edilen ilk anıtsal yapı olması sebebiyle büyük önem taşıyan ve kimi zaman kışla, kimi zaman yetimhane, kimi zaman da ambar olarak kullanılan Millet Hanı, yüzyıllık tarihe ev sahipliği yapmasına rağmen hala hak ettiği değeri görmeyi bekliyor. Eski fotoğraflarda 2 katlı olduğu görülen ancak zamanla 2'nci katı tamamen yıkılan han, 1980 yıllarda Şanlıurfa Belediyesi tarafında odun pazarı ve marangozhane olarak kullanıldı. Daha sonra belediye tarafından da terk edilen han yaklaşık yarım asırdır turizme kazandırılmayı bekliyor.
BİHA