Yılbaşı sofralarında hindi olmayacak

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden hindi satışları Şanlıurfa’da başladı. Ama satılamıyor. Geçtiğimiz yıla göre fiyatları 2, 3 katına çıkan hindiyi ne alan var ne de soran. Geçen senelerde hindi satışı yapan esnafın bazısı, artan fiyatlardan dolayı bu sene hindi getiremediğini, onun yerine fiyatı daha uygun olan tavuk satmaya başladıklarını ifade etti. Hindi alamayan vatandaşlar da yılbaşı sofrası için tavuğa yönelmiş durumda.

ŞANLIURFA - Yılbaşında kurulan sofraların, verilen ziyafetlerin vazgeçilmezlerinden olan hindi, bu yıl sofralarda yer alamayacak gibi görünüyor. Çünkü fiyatı bir yıl içinde 2, 3 katına çıkmış durumda.

Fiyatlar böyle olunca Şanlıurfa’da hindi satışı yapan esnaf satılamaz diye ya az hindi getirdi ya da hiç getirmedi.

Yeni yıl yaklaşırken hindi fiyatlarını pahalı bulan vatandaşlar ise çareyi, fiyatı hindiye göre daha uygun olan tavuk ve horoz almakta buldu.

Hindi ve tavuk satışı yapan esnaf, hindi alışverişlerinde dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

 

ERKEK HİNDİ Mİ DİŞİ HİNDİ Mİ?

Eyyübiye ilçesinde Beykapısı Mahallesinde kurulan pazarda hindi satıcılığı yapan Bedir Yakışık, fiyatlardan dolayı satış yapamadıklarını kaydetti.

“Yılbaşına 10 gün kala satışlar yavaş yavaş açılmaya başladı” diyen Yakışık, şunları söyledi:

“Her ne kadar satışlar açılmaya başladıysa da geçtiğimiz yıla göre satış yok denecek kadar az. Bazen günü siftah yapamadan kapatıyoruz. Hindi fiyatları geçen yıl 500 TL ile 700 TL arasında değişiyordu ama bu yıl bin 500 TL’den aşağı hindi yok. Tabii erkek hindiler dişilere göre biraz daha pahalı. Erkeğin fiyatı bin 500 TL’den başlarken dişinin fiyatı 800, 900 TL’den başlıyor. En pahalı hindilerin fiyatı ise 2 bin 500 TL’yi bulabiliyor.”

 

YAKIŞIK: HİNDİ ALIRKEN TÜYÜNE BAKIN

Ucuza hindi satmak için hastalıklı hayvan getirenlerin bulunduğunu söyleyen Yakışık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz istiyoruz ki vatandaş gelsin canlı görüp kessin, ondan sonra alsın ama vatandaşlar genellikle marketlerden alıyor. Markette satılan ile burada satılan farklı. Marketlerdeki genellikle çiftlik hindisi oluyor, bizim sattıklarımız ise gezen hindi. Tabii gezen hindinin tadı daha lezzetli oluyor. Vatandaşlara şunu da söylemek istiyorum; köy hindisi yani gezen hindi maksimum 5 kilogram olur ama marketlerdekinin kilosu daha fazla olur.

Vatandaşlar hindi alırken, gözlerine, ağzına, kilosuna ve tüylerine baksın. Bir hindinin tüyleri ne kadar parlak olursa o kadar güzel olur. Şurada yılbaşına 10 gün kaldı. Hayırlısıyla kazasız belasız geçirirsek güzel olur. Hindinin kesimini, temizlemesini ve eve teslimatını yapıyoruz.”

 

BUĞUR: HİNDİ ALAMAYAN TAVUK ALIYOR

Beykapısı Mahallesinde hindi ve tavuk satışı yapan esnaf İsmail Buğur da piyasanın çok durgun olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sene hindi fiyatları çok yüksek. Ne alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Şuan yılbaşına 10 gün kala piyasa çok durgun. Vatandaşlardan talep hiç yok, sıfır satış yani. Hindi alamayan vatandaşlar, tavuk almaya başladı. Tavuğun fiyatı da pahalı ama hindiye göre daha uygun olduğu için vatandaşlar tercih ediyor.

Hindi fiyatları bin TL ile 2 bin TL arasında değişiyor. Tavukların fiyatı ise 200 TL’den başlıyor 350 TL’ye kadar. Elimizde hindi var vatandaşlar yeter ki almak istesin, yılbaşına az bir süre kalmışken hindi almak isteyen vatandaşlara fiyatta yardımcı oluruz”

 

ESNAF BİLE HİNDİ ALAMIYOR

Geçen yıl hindi satışı yapan esnaf Remzi Kılıç ise fiyatların bir yıl içinde 2 hatta 3 katına çıktığını, bu nedenle bu yıl hükmü yetmediği için hindi alamadığını belirterek, yılbaşına 10 gün kalmasına rağmen kimsenin hindi almadığını ve sormadığını söyledi.

BİHA